Kierunek Bezpieczeństwo Zdrowotne
został przygotowany z myślą o osobach, które interesują się sprawami związanymi z kształtowaniem postaw prozdrowotnych, edukacją, ochroną i profilaktyką zdrowia.
3 letnie licencjackie
stacjonarne i niestacjonarne
Wobec dynamicznych przemian społeczeństwa światowego, ogromnego przyspieszenia rozwoju cywilizacyjnego oraz towarzyszących tym procesom zagrożeń, szczególnego znaczenia nabiera edukacja w zakresie bezpieczeństwa, w tym bezpieczeństwa zdrowotnego oraz rozwijanie takich sposobów myślenia i bycia człowieka w świecie, które umożliwią humanistyczny rozwój współczesnych społeczeństw.
W trakcie studiów na kierunku Bezpieczeństwo Zdrowotne poruszane będą następujące zagadnienia:
- zmiany demograficzne, w tym starzenie się społeczeństw;
- zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia;
- zmiany w strukturze chorób;
- zmiany warunków środowiskowych, w tym związanych z klimatem;
- nierówności społeczne i przemieszczanie się całych grup ludności;
- rozwój nowych technologii, które rewolucjonizują sposób, w jaki promuje się zdrowie czy też zapobiega zagrożeniom zdrowotnym i leczy choroby.
SPECJALNOŚCI
na kierunku BEZPIECZEŃSTWO ZDROWOTNE w Poznaniu 2020/2021
- BHP i ochrona przeciwpożarowa
- Bioterroryzm
- Edukacja zdrowotna i promocja zdrowia
- Gospodarowanie odpadami i OZE
- Komunikacja i opieka nad osobą starszą
- Psychodietetyka – trener personalny
- Psychologia zdrowia
- Terapia zajęciowa
- Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
ZDOBYTE KOMPETENCJE
Studenci kierunku Bezpieczeństwo Zdrowotne uzyskują niezbędną wiedzę w zakresie podstaw kreowania bezpieczeństwa zdrowotnego w wymiarze indywidualnym i zbiorowym; podstawowych psychologicznych, pedagogicznych i socjologicznych aspektów bezpieczeństwa czy też jego ekonomicznych i prawnych uwarunkowań. Zdobywają podstawy teoretyczne z zakresu bezpieczeństwa zdrowotnego, a w rezultacie kształtują umiejętności prognozowania i diagnozowania stanu systemu ochrony zdrowia i poziomu świadomości prozdrowotnej społeczeństwa. Dzięki zajęciom zostaną wyposażeni w niezbędne umiejętności praktyczne, a więc analizowania i oceniania sytuacji społecznych w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego oraz samodzielnego rozwiązywania zarówno problemów teoretycznych, jak i praktycznych pojawiających się w tym obszarze.
PERSPEKTYWY ZAWODOWE
Absolwenci kierunku Bezpieczeństwo Zdrowotne są przygotowani do pracy w:
- Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych;
- instytucjach państwowych i prywatnych związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym i żywieniowym;
- organach kontrolnych przemysłu spożywczego;
- przedsiębiorstwach turystycznych oraz w usługach branży rekreacyjno-terapeutycznej oraz promujących prozdrowotny styl życia;
- centrach powiadamiania ratunkowego;
- służbach ratowniczych;
- w placówkach ochrony zdrowia;
- poradniach dietetycznych;
- zakładach opieki zdrowotnej;
- urzędach jako specjalista ds. diagnozowania poziomu zdrowia populacji polskiej