
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie URK
Rok założenia: 1890 | Rektor: dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URUniwersytet Rolniczy to uczelnia mogąca poszczycić się długą i bogatą historią oraz unikatowym profilem edukacyjno-badawczym. Jej historia sięga XVIII wieku, kiedy to za sprawą ks. Hugona Kołłątaja utworzono Katedrę Rolnictwa. Ponad sto lat później w 1890 roku przy Uniwersytecie Jagiellońskim powstało pierwsze Studium Rolnicze.
Obecnie Uniwersytet Rolniczy w Krakowie tworzą 3 kampusy, 11 obiektów dydaktycznych, 29 stacji doświadczalnych, Leśny Zakład Doświadczalny w Krynicy-Zdrój – gwarantuje to dogodne warunki dydaktyczne dla studentów jak i możliwość rozwoju naukowego dla pracowników. Uczelnia stale się rozwija, do najważniejszych przedsięwzięć ostatnich lat zalicza się powstanie Ośrodka Medycyny Eksperymentalnej i Innowacyjnej, Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywnośc, utworzenie Centrum Edukacji Gleboznawczej - Muzeum Gleb, powstanie nowoczesnej hali sportowej wybudowanej w technologii pasywnej.
Uniwersytet dzisiaj, to kilkadziesiąt kierunków i specjalności, na których kształci się około 6,5 tys. studentów. Oferta edukacyjna obejmuje także ponad 30 odzajów studiów podyplomowych. Studenci oraz pracownicy naukowi mogą korzystać z wymiany międzynarodowej w ramach programu ERASMUS+ i CEEPUS.
Zadaniem Uniwersytetu Rolniczego jest kształcenie specjalistów do pracy w szeroko pojętej gospodarce żywnościowej, leśnej, kształtowania i ochrony środowiska przyrodniczego oraz ekonomiki czy marketingu. Dzięki wieloletniej współpracy z ponad 100 ośrodkami naukowymi w kraju i za granicą studenci mogą odbywać ciekawe zajęcia praktyczne i zdobywać cenne doświadczenie zawodowe.
Przy Uniwersytecie Rolniczym działa Centrum Kultury Studenckiej. Centrum prowadzi działalność kulturalną, artystyczną i oświatową na rzecz studentów i pracowników Uczelni, a w jej skład wchodzą: Chór Uniwersytetu Rolniczego, Chór męski "Agricola", Klub Akademicki „Arka” i Klub „Buda”.
Najważniejszymi jednostkami Uczelni są wydziały, w chwili obecnej na Uniwersytecie Rolniczym istnieje 8 wydziałów.
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Kierunki prowadzone na studiach I stopnia
- agrobiologia
- doradztwo i administracja rolnicza
- ochrona środowiska
- biogospodarka
- ekonomia
- finanse i rachunkowość
- zarządzanie
- rolnictwo
- inżynieria środowiska
- inżynieria i gospodarka wodna
- geodezja i kartografia
- geoinformatyka
- gospodarka przestrzenna
- architektura krajobrazu
- budownictwo
- bioinformatyka i analiza danych
- biotechnologia
- ogrodnictwo
- sztuka ogrodowa
- technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych
- inżynieria mechatroniczna
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
- transport i logistyka
- technologia żywności i żywienie człowieka
- dietetyka
- browarnictwo i słodownictwo
- gastronomia i catering dietetyczny
Kierunki prowadzone na studiach jednolitych magisterskich
Kierunki prowadzone na studiach II stopnia
- inżynieria środowiska
- inżynieria i gospodarka wodna
- geodezja i kartografia
- gospodarka przestrzenna
- architektura krajobrazu
- biotechnologia
- ogrodnictwo
- sztuka ogrodowa
- technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych
- winogrodnictwo i enologia
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
- transport i logistyka
- inżynieria mechatroniczna
Kierunki prowadzone na studiach I stopnia w j. angielskim
Kierunki prowadzone na studiach II stopnia w j. angielskim
- agriculture
- environmental protection
- international master double degree program in business economics
- interdisciplinary bioeconomy studies
- food engineering
- food technology and human nutrition
STUDIA PODYPLOMOWE
- Uprawa i wykorzystanie roślin zielarskich i alternatywnych
- Integrowana produkcja rolnicza
- Integrowana produkcja roślinna (edycja dla doradców rolniczych)
- Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych
- Rolnictwo ekologiczne, produkty tradycyjne i regionalne - produkcja i certyfikacja
- Biomonitoring procesu biologicznego oczyszczania ścieków i odpadów komunalnych
- Rolnictwo (edycja dla doradców rolniczych)
- Rolnictwo precyzyjne
- MBA
- Edukacja przyrodniczo-leśna
- Gospodarka łowiecka i ochrona zwierzyny
- Inżynieryjne zagospodarowanie lasu
- Siedliskoznawstwo
- Studium ochrony przyrody im. S. Myczkowskiego
- Użytkowanie lasu i transport leśny
- Zarządzanie wodą w lasach
- Zastosowanie współczesnych metod hydrologii w inżynierii i gospodarce wodnej
- Rozwój obszarów wiejskich – aspekty gospodarowania przestrzenią i nieruchomościami oraz geodezyjnego urządzania terenów rolnych i leśnych
- Praktyczne aspekty przetwarzania danych pozyskanych z wykorzystaniem bezzałogowych statków powietrznych (BSP)
- Żywienie człowieka i dietetyka
- Żywienie człowieka i dietetyka (studia kwalifikacyjne dla nauczycieli)
- Dyplomowany Piwowar – technologia browarnicza z elementami techniki
- Dyplomowany enolog - technologia winiarska i miodosytnicza
- Rzemieślniczy wyrób żywności tradycyjnej i nowoczesnej
- Bezpieczeństwo suplementów diety oraz żywności wzbogaconej i specjalnego przeznaczenia
Kliknij aby pobrać INFORMATOR DLA KANDYDATÓW 2025/2025:
Kierunki prowadzone na studiach I stopnia
- agrobiologia
- doradztwo i administracja rolnicza
- ochrona środowiska
- biogospodarka
- ekonomia
- finanse i rachunkowość
- zarządzanie
- rolnictwo
- inżynieria środowiska
- inżynieria i gospodarka wodna
- geodezja i kartografia
- geoinformatyka
- gospodarka przestrzenna
- architektura krajobrazu
- budownictwo
- bioinformatyka i analiza danych
- biotechnologia
- ogrodnictwo
- sztuka ogrodowa
- technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych
- inżynieria mechatroniczna
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
- transport i logistyka
- technologia żywności i żywienie człowieka
- dietetyka
- browarnictwo i słodownictwo
- gastronomia i catering dietetyczny
Kierunki prowadzone na studiach jednolitych magisterskich
Kierunki prowadzone na studiach II stopnia
- inżynieria środowiska
- inżynieria i gospodarka wodna
- geodezja i kartografia
- gospodarka przestrzenna
- architektura krajobrazu
- biotechnologia
- ogrodnictwo
- sztuka ogrodowa
- technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych
- winogrodnictwo i enologia
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
- transport i logistyka
- inżynieria mechatroniczna
Kierunki prowadzone na studiach I stopnia w j. angielskim
Kierunki prowadzone na studiach II stopnia w j. angielskim
- agriculture
- environmental protection
- international master double degree program in business economics
- interdisciplinary bioeconomy studies
- food engineering
- food technology and human nutrition
STUDIA PODYPLOMOWE
- Uprawa i wykorzystanie roślin zielarskich i alternatywnych
- Integrowana produkcja rolnicza
- Integrowana produkcja roślinna (edycja dla doradców rolniczych)
- Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych
- Rolnictwo ekologiczne, produkty tradycyjne i regionalne - produkcja i certyfikacja
- Biomonitoring procesu biologicznego oczyszczania ścieków i odpadów komunalnych
- Rolnictwo (edycja dla doradców rolniczych)
- Rolnictwo precyzyjne
- MBA
- Edukacja przyrodniczo-leśna
- Gospodarka łowiecka i ochrona zwierzyny
- Inżynieryjne zagospodarowanie lasu
- Siedliskoznawstwo
- Studium ochrony przyrody im. S. Myczkowskiego
- Użytkowanie lasu i transport leśny
- Zarządzanie wodą w lasach
- Zastosowanie współczesnych metod hydrologii w inżynierii i gospodarce wodnej
- Rozwój obszarów wiejskich – aspekty gospodarowania przestrzenią i nieruchomościami oraz geodezyjnego urządzania terenów rolnych i leśnych
- Praktyczne aspekty przetwarzania danych pozyskanych z wykorzystaniem bezzałogowych statków powietrznych (BSP)
- Żywienie człowieka i dietetyka
- Żywienie człowieka i dietetyka (studia kwalifikacyjne dla nauczycieli)
- Dyplomowany Piwowar – technologia browarnicza z elementami techniki
- Dyplomowany enolog - technologia winiarska i miodosytnicza
- Rzemieślniczy wyrób żywności tradycyjnej i nowoczesnej
- Bezpieczeństwo suplementów diety oraz żywności wzbogaconej i specjalnego przeznaczenia
Kliknij aby pobrać INFORMATOR DLA KANDYDATÓW 2025/2025:
Kierunki wykładane na uczelni:
agriculture | I stopnia Stacjonarny | II stopnia Stacjonarny |
agrobiologia | I stopnia Stacjonarny |
architektura krajobrazu | I stopnia Stacjonarny | II stopnia Stacjonarny |
biogospodarka | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
bioinformatyka i analiza danych | I stopnia Stacjonarny |
bioinżynieria zwierząt | I stopnia Stacjonarny | II stopnia Stacjonarny |
biologia stosowana | I stopnia Stacjonarny | II stopnia Stacjonarny |
biotechnologia | I stopnia Stacjonarny | II stopnia Stacjonarny |
browarnictwo i słodownictwo | I stopnia Stacjonarny | II stopnia Stacjonarny |
budownictwo | I stopnia Stacjonarny |
dietetyka | I stopnia Stacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
doradztwo i administracja rolnicza | I stopnia Stacjonarny |
ekonomia | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
environmental and plant biotechnology | II stopnia Stacjonarny |
environmental protection | II stopnia Stacjonarny |
etologia i psychologia zwierząt | I stopnia Stacjonarny |
finanse i rachunkowość | I stopnia Stacjonarny |
food engineering | II stopnia Stacjonarny |
food processing, safety and quality | I stopnia Stacjonarny |
food technology and human nutrition | II stopnia Stacjonarny |
gastronomia i catering dietetyczny | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
geodezja i kartografia | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
geoinformatyka | I stopnia Stacjonarny |
gospodarka przestrzenna | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
interdisciplinary bioeconomy studies | II stopnia Stacjonarny |
international master double degree program in business economics | II stopnia Stacjonarny |
international master of horticultural science | II stopnia Stacjonarny |
inżynieria i gospodarka wodna | I stopnia Stacjonarny | II stopnia Stacjonarny |
inżynieria mechatroniczna | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
inżynieria środowiska | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
leśnictwo | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
ochrona bioróżnorodności | I stopnia Stacjonarny |
ochrona środowiska | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
ogrodnictwo | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
renewable energy sources and waste management | II stopnia Stacjonarny |
rolnictwo | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
sztuka ogrodowa | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
technologia żywności i żywienie człowieka | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
transport i logistyka | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
weterynaria | Magister Stacjonarny |
winogrodnictwo i enologia | II stopnia Stacjonarny |
zarządzanie | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
zarządzanie i inżynieria produkcji | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
zootechnika | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
Studia podyplomowe na uczelni:
Bezpieczeństwo suplementów diety oraz żywności wzbogaconej i specjalnego przeznaczenia |
Bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym |
Biomonitoring procesu biologicznego oczyszczania ścieków i odpadów komunalnych |
Charakterystyka energetyczna budynków |
Dyplomowany enolog - technologia winiarska i miodosytnicza |
Dyplomowany piwowar – technologia browarnicza z elementami techniki |
Edukacja Przyrodniczo-Leśna |
Ekonomika Gospodarstwa Rolnego - edycja dla doradców rolniczych |
Florystyka |
Gospodarka łowiecka i ochrona zwierzyny |
Integrowana produkcja rolnicza |
Integrowana produkcja roślinna (edycja dla doradców rolniczych) |
Inżynieryjne zagospodarowanie lasu |
Pszczelarstwo |
rolnictwo |
Rolnictwo (edycja dla doradców rolniczych) |
Rolnictwo ekologiczne, produkty tradycyjne i regionalne - produkcja i certyfikacja |
Rozwój obszarów wiejskich |
Studia podyplomowe Siedliskoznawstwa Leśnego |
Studium ochrony przyrody im. S. Myczkowskiego |
Studium wiedzy o Unii Europejskiej Agro-Unia |
Towaroznawstwo i obrót produktami ziołowymi |
Uprawa i wykorzystanie roślin zielarskich i alternatywnych |
Użytkowanie lasu i transport leśny |
Zarządzanie wodą w lasach |
Zastosowanie współczesnych metod hydrologii w inżynierii i gospodarce wodnej |
Żywienie Człowieka i Dietetyka |
Żywienie Człowieka i Dietetyka (studia kwalifikacyjne dla nauczycieli) |
Główny adres uczelni
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie URK
al. Mickiewicza 21, Kraków - Telefon: 12 662 48 60, 12 662 48 62
- Email: rekrutacja@urk.edu.pl
- Strona: http://urk.edu.pl
WYDZIAŁ ROLNICZO-EKONOMICZNY
adres: Al. Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
telefon: +48 12 662 44 24
e-mail: wrol@urk.edu.pl
www: https://wre.urk.edu.pl
Adres do korespondencji:
31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
WYDZIAŁ LEŚNY
adres: Al. 29-listopada 46, 31-425 Kraków
telefon: +48 12 662 52 42
e-mail: wles@urk.edu.pl
www: https://wl.urk.edu.pl
Adres do korespondencji:
31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
WYDZIAŁ HODOWLI I BIOLOGII ZWIERZĄT
adres: Al. Mickiewicza 24/28, 30-059 Kraków
telefon: +48 12 662 40 66
e-mail: whbz@urk.edu.pl
www: https://whibz.urk.edu.pl
Adres do korespondencji:
31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
WYDZIAŁ INŻYNIERII ŚRODOWISKA I GEODEZJI
adres: Al. Mickiewicza 24/28, 30-059 Kraków
telefon: +48 12 662 41 65
e-mail: wisig@urk.edu.pl
www: https://wisig.urk.edu.pl
Adres do korespondencji:
31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
WYDZIAŁ BIOTECHNOLOGII I OGRODNICTWA
adres: Al. 29 Listopada 54, 31-425 Kraków
telefon: +48 12 662 52 69
e-mail: wbio@urk.edu.pl
www: https://wbio.urk.edu.pl
Adres do korespondencji:
31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
WYDZIAŁ INŻYNIERII PRODUKCJI I ENERGETYKI
adres: ul. Balicka 116 B, 30-149 Kraków
telefon: +48 12 662 46 12
e-mail: wipie@urk.edu.pl
www: https://wipie.urk.edu.pl
Adres do korespondencji:
31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
WYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
telefon: +48 12 662 47 48
e-mail: wtzyw@urk.edu.pl
www: https://wtz.urk.edu.pl
Adres do korespondencji:
31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
WYDZIAŁ MEDYCYNY WETERYNARYJNEJ
adres: Al. Mickiewicza 24/28, 30-059 Kraków
telefon: +48 12 662 40 19
e-mail: wmw@urk.edu.pl
www: https://wmw.urk.edu.pl
Adres do korespondencji:
31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
Jak do nas trafić
Powiązane kierunki
Gastronomia i catering dietetyczny
Absolwent jest przygotowany do pracy w zakładach żywienia zbiorowego zarówno otwartego, jak i zamkniętego, w firmach cateringowych, jest także przygotowany do otwarcia własnej działalności gospodarczej.
czytaj dalejDoradztwo i administracja rolnicza
Wykształcenie na kierunku doradztwo i administracja rolnicza pozwala na zatrudnienie w wielu instytucjach obsługujących rolnictwo, agrobiznes oraz odpowiedzialnych za rozwój obszarów wiejskich.
czytaj dalejOchrona bioróżnorodności - studia stacjonarne pierwszego stopnia
Absolwent posiada wiedzę i umiejętności pozwalające na prowadzenie inwentaryzacji populacji gatunków zagrożonych i ich siedlisk z wykorzystaniem współczesnych technik geoinformatycznych.
czytaj dalejPowiązane artykuły
Jeśli chcesz podnieść swoje kompetencje i zostać dyplomowanym piwowarem
rozpocznij studia podyplomowe na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie
czytaj dalej