Informator o Szkołach Wyższych, Policealnych i Językowych

DIETETYKA studia licencjackie w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Głównym celem realizacji kształcenia na kierunku dietetyka jest wykształcenie specjalistów przygotowanych do pracy w obszarach zainteresowania współczesnej dietetyki zgodnie z zapotrzebowaniem rynku pracy i wymogami pracodawców.

studia licencjackie, trwające 3 lata (6 semestrów)
Studia prowadzone w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym. 

Do wyboru dwie specjalności: 

  • Dietetyka kliniczna 
  • Dietetyka stosowana

Polacy coraz częściej interesują się żywieniem, a także układaniem swojego jadłospisu w taki sposób, aby był on jak najbardziej wartościowy i racjonalny dla organizmu. Od kilku lat notuje się także systematyczny wzrost zainteresowania zdrowym stylem życia i aktywnością ruchową. Rekordy popularności biją profile na portalach społecznościowych prowadzone przez trenerów personalnych, czy też zawodników sportów sylwetkowych. Cieszy też, że nie jest to jedynie chwilowa tendencja, ale pewien pozytywny trend, który podlega ciągłemu rozwojowi i modyfikacjom.

Niestety, istnieje także druga strona tego medalu. W 2016 r. Polska znalazła się w niechlubnej pierwszej piątce najbardziej otyłych krajów w całej Europie (wyprzedziliśmy tym samym Rosję, Węgry czy Francję). Możemy tu już mówić o problemie epidemiologicznym, gdyż na otyłość choruje blisko 700 tysięcy osób. Eksperci, odwołując się do badań, podkreślają, że na otyłość I, II i III stopnia cierpi łącznie 27% społeczeństwa. Dodają, że jeśli zestawić te dane ze zdiagnozowaną nadwagą – liczba ta sięga blisko 70% Polaków. Lekarze i specjaliści zajmujący się tym zagadnieniem zaznaczają, że „otyłość to cichy zabójca”, a leczenie jej powikłań jest o wiele bardziej kosztowne niż leczenie samej choroby. Już małe dzieci borykają się z nadwagą, czy to z powodu skłonności genetycznych, czy błędów żywieniowych popełnianych przez rodziców. Co więcej, wzrost nadwagi i otyłości przekłada się na stale rosnący odsetek osób dorosłych chorych na cukrzycę, nowotwory (nie tylko przewodu pokarmowego), zespół metaboliczny czy choroby układu krążenia. Nieodpowiednia dieta nierzadko zmniejsza także naszą efektywność w pracy, zdolność skupienia się i osłabia możliwości nabycia nowych kompetencji.

Doskonałą płaszczyzną spotkania dla obu tych kwestii: z jednej strony rosnącego zainteresowania tematyką zdrowia i żywienia, a z drugiej – odpowiedzią na potrzebę realnej i pilnej walki z nadprogramowymi kilogramami w społeczeństwie (poprzez wykształcenie wykwalifikowanej kadry przyszłych dietetyków) może być nowo otwarty kierunek studiów na naszej uczelni – dietetyka (z dwiema ścieżkami kształcenia: kliniczną i stosowaną), obejmujący wiedzę interdyscyplinarną, którą należy zaliczyć do obszaru nauk medycznych, nauk o zdrowiu i nauk o kulturze fizycznej.

Misją kształcenia na studiach I stopnia na kierunku dietetyka jest nauczanie prowadzone w ścisłej korelacji z interesariuszami, ukierunkowane na osiągnięcie przez absolwenta wysokiego poziomu wiedzy praktycznej oraz zdobycie umiejętności praktycznych z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego. Odpowiadając tym samym na dynamikę zmian zachodzących w gospodarce wolnorynkowej w Polsce i Europie. Ponadto kształcenie na Wydziale Nauk o Zdrowiu pozwoli na osiągniecie przez absolwenta zakładanych efektów kształcenia w sposób umożliwiający dysponowanie właściwą wiedzą, umiejętnościami i kompetencjami społecznymi istotnymi w pracy dietetyka zatrudnionego w odpowiednich podmiotach.

Absolwent dietetyki dzięki obranej specjalności:

dietetyka kliniczna

  • potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy z pacjentem przebywającym pod stałą opieką lekarza specjalisty lub pacjentem hospitalizowanym,
  • potrafi dokonać wyboru prawidłowej diety ze względu na stan kliniczny pacjenta;
  • diagnozuje zmiany w funkcjonowaniu organizmu w sytuacji zaburzenia jego homeostazji;
  • wykonuje proste czynności oceniające organizm człowieka jako układu regulacji stabilnej;
  • interpretuje dane liczbowe dotyczące podstawowych zmiennych fizjologicznych;
  • potrafi samodzielnie rozwiązać problem interakcji leków z pożywieniem, witaminami, składnikami mineralnymi, suplementami diety oraz używkami,
  • potrafi poprawnie prowadzić dokumentację kliniczną pacjenta;
  • potrafi wykorzystać wskaźniki antropometryczne, ogólnolekarskie i biochemiczne przy ocenie stanu odżywiania pacjenta;
  • potrafi organizować proces żywieniowy w warunkach klinicznych wraz z personelem administracyjno-medycznym przy równoczesnej kontroli ilościowo-jakościowej tego procesu.

dietetyka stosowana

  • potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy z klientem, który podjął samodzielną decyzję o zmianie nawyków żywieniowych;
  • potrafi dokonać wyboru prawidłowej diety ze względu na wyznaczone – indywidualne cele klienta;
  • jest przygotowany do kontroli wyników i nadzoru pomiarów organoleptycznych i laboratoryjnych dokonywanych przez dietetyków i podległych pracowników zgodnie ze standardami jakościowymi produktów gastronomicznych;
  • potrafi organizować proces produkcyjny potraw dietetycznych i współpracować z innymi działami przedsiębiorstwa w zakresie zapewnienia warunków niezbędnych dla prawidłowego prowadzenia procesu produkcji żywności dietetycznej;
  • potrafi prowadzić dokumentację żywieniową w zakładzie gastronomicznym;
  • potrafi kierować zespołem dietetyków lub zespołami przedstawicieli innych zawodów związanych z żywieniem;
  • potrafi prowadzić szeroką edukację żywieniową.

więcej na stronie Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie




 

Powiązane kierunki

Chemia żywności - nowy kierunek studiów inżynierskich w WSIiZ w Warszawie

Głównym celem kształcenia na kierunku chemii żywności jest wykształcenie kadry specjalistów przygotowanych do pracy w przemyśle chemicznym ukierunkowanym na problematykę gospodarki żywności, a więc w przemyśle spożywczym, przetwórczym, agrochemicznym czy firmach o profilu rolniczym.

czytaj dalej