Informator o Szkołach Wyższych, Policealnych i Językowych

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Rok zalozenia: 2003

przejdź do spisu treści

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia jest nie­publiczną wyższą uczel­nią za­wodową utworzoną na pod­stawie Ustawy z dnia 26 czerw­ca 1997 ro­ku o wyższych sz­kołach za­wodowych (Dz. U. Nr 96 poz. 590 z później­szy­mi zmia­na­mi). Akt założyciel­ski uczel­ni zo­stał sporządzony dnia 24 września 2003 ro­ku na pod­stawie po­zwole­nia Mi­nistra Edu­ka­cji Na­ro­dowej i Spor­tu nr DSW-3-4001-628/WB/03 z dnia 17 września 2003 ro­ku. Wyższa Sz­koła In­frastruk­tu­ry i Zarządzania zo­stała wpisana do re­jestru nie­państwowych wyższych uczel­ni za­wodowych dnia 04 listo­pa­da 2003 ro­ku pod numerem 142. Obec­ny numer re­jestracyj­ny WSIiZ to 284.

Jesteśmy Uczel­nią nie­publiczną zo­rien­to­waną na po­trze­by ryn­ku. Naszą misją jest profesjonal­ne ksz­tałcenie wy­so­ko wy­kwalifi­ko­wanych kadr zgod­nie z po­trze­bami ro­z­wijającej się go­spo­dar­ki kraju oraz jed­noczącej się Eu­ro­py. Tworzymy uczel­nię, która po­przez wy­soką ja­kość działania w pełni sa­tys­fak­cjonuje na­szych klientów i pra­cow­ników.
 
Władze Uczel­ni
 
Kanclerz
- dr hab. Marcin Jarosław Geryk, prof. WSIiZ
Rektor
- prof. zw. dr hab. inż. Krzysztof Florian Wierzbicki
Dziekan Wydziału Gospodarki Przestrzennej i Infrastruktury
- dr inż. Oleksiy Kopylov
Dziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu
- dr n. med. Agata Wolska - Adamczyk
Dziekan Wydziału Inżynierii
- dr n. chem. Sebastian Grzyb
Prodziekan ds. studenckich
- dr n. społ. Joanna Klonowska
 
Oferujemy ksz­tałcenie na pre­stiżowych kie­run­kach studiów licencjackich, inżynierskich, magisterskich:
 
  • Chemia kosmetyczna
Studia I stopnia, inżynierskie, 3,5 roku (7 semestrów)
Studia prowadzone w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym
 
  • Dietetyka
Specjalności:
- Dietetyka stosowana
- Dietetyka kliniczna

Organizacja studiów:
Czas trwania: 3 lata
Forma studiów: stacjonarna i niestacjonarna
Tytuł zawodowy absolwenta: Licencjat
 
  • Kosmetologia
Studia I stopnia
Organizacja studiów:
Czas trwania: 3 lata
Forma studiów: stacjonarna i niestacjonarna
Tytuł zawodowy absolwenta: licencjat
 
Studia II stopnia magisterskie
Specjalności:
- Technologia kosmetyków
- Kosmetologia praktyczna
- Kosmetologia bioestetyczna
- Podologia
- Trychologia kosmetologiczna

Organizacja studiów:
Czas trwania: 2 lata
Forma studiów: stacjonarna i niestacjonarna
Tytuł zawodowy absolwenta: Magister
 

Studia podyplomowe:
 
  • Kosmetologia stosowana
  • Kosmetologia bioestetyczna
  • Podologia
  • Trychologia kosmetologiczna
  • Technologia produkcji kosmetyków
  • Żywienie kliniczne
  • Dietetyka i suplementacja
  • Dietetyka
Organizacja studiów:
Cas trwania: 1 rok (2 semestry)
Forma studiów: niestacjonarna
Poziom kształcenia: studia podyplomowe
 

Na­szym stu­den­tom stwarzamy ma­terial­ne i in­telek­tu­al­ne warun­ki ro­z­woju oraz możliwość ksz­tałcenia kwalifi­ka­cji zgod­nych z po­trze­bami ryn­ku. Ab­sol­wen­tom da­jemy przy­go­to­wanie i wspar­cie umożliwiające zna­le­zie­nie do­brej pra­cy, po­ten­cjal­nym pra­codaw­com za­pew­nia­my war­tościo­wych pra­cow­ników.
 
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej www.wsiiz.pl oraz profilu na portalach społecznościowych. Tam na bieżąco można zapoznać się z aktualnymi wydarzeniami z tętniącego życia akademickiego w WSIiZ.

 
przejdź do spisu treści

Oferujemy ksz­tałcenie na pre­stiżowych kie­run­kach studiów licencjackich, inżynierskich, magisterskich:

Chemia kosmetyczna
Studia I stopnia, inżynierskie, 3,5 roku (7 semestrów)
Studia prowadzone w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym

Dietetyka
Specjalności:

  • Dietetyka stosowana
  • Dietetyka kliniczna

Organizacja studiów:
Czas trwania: 3 lata
Forma studiów: stacjonarna i niestacjonarna
Tytuł zawodowy absolwenta: Licencjat

Kosmetologia
Studia I stopnia

Organizacja studiów:
Czas trwania: 3 lata
Forma studiów: stacjonarna i niestacjonarna

Tytuł zawodowy absolwenta: licencjat

Studia II stopnia magisterskie
Specjalności:

  • Technologia kosmetyków
  • Kosmetologia praktyczna
  • Kosmetologia bioestetyczna
  • Podologia
  • Trychologia kosmetologiczna

Organizacja studiów:

Czas trwania: 2 lata
Forma studiów: stacjonarna i niestacjonarna
Tytuł zawodowy absolwenta: Magister

Studia podyplomowe:

  • Kosmetologia stosowana
  • Kosmetologia bioestetyczna
  • Podologia
  • Trychologia kosmetologiczna
  • Technologia produkcji kosmetyków
  • Żywienie kliniczne
  • Dietetyka i suplementacja
  • Dietetyka

Organizacja studiów:
Cas trwania: 1 rok (2 semestry)
Forma studiów: niestacjonarna
Poziom kształcenia: studia podyplomowe


przejdź do spisu treści
Studia I stopnia, inżynierskie, 3,5 roku (7 semestrów)
Studia prowadzone w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym

Program kształcenia na kierunku Chemia kosmetyczna kładzie nacisk na uzyskanie przez absolwenta wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych w zakresie procesu wytwarzania produktów kosmetycznych oraz ich oddziaływania na człowieka i środowiska. Proces kształcenia na tym kierunku zapewnia absolwentowi zdobycie wiedzy o składzie, zastosowaniach, produkcji, badaniach i ocenie jakości specyficznej grupy produktów, do której należą kosmetyki. Studenci mają możliwość poznania wszystkich aspektów współczesnych technologii i produkcji wyrobów kosmetycznych. Do ich kompetencji należeć będzie efektywne zarządzanie poszczególnymi etapami procesu produkcji. Interdyscyplinarne założenia programowe umożliwiają ponadto studentowi nabycie już w trakcie studiów umiejętności przygotowania dobrze udokumentowanych opracowań, procedur oraz pełnego dossier produktu kosmetycznego oraz udział w pracach laboratoryjnych B+R, czy też aktywne wsparcie zespołu projektowego. Absolwent może podjąć pracę w następujących podmiotach: laboratoriach zajmujących się analizą kosmetyków, jednostkach kontrolujących jakość produktów kosmetycznych; jednostkach badawczych; przedsiębiorstwach z sektora produkcji i technologii kosmetyków; koncernach kosmetycznych zajmujących się produkcją i dystrybucją kosmetyków i kosmeceutyków; firmach branżowych na stanowiskach konsultantów i menadżerów oraz towaroznawców i technologów.

Program kształcenia daję absolwentowi wielokierunkową wiedzę na temat różnych ścieżek rozwoju oraz możliwości uczestnictwa w aktywności naukowej i zawodowej, w tym możliwości prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie:

Po zakończeniu studiów absolwent potrafi:
  • organizować i zarządzać procesami produkcji kosmetyków;
  • kontrolować procesy produkcyjne w przemyśle kosmetycznym;
  • zastosować się do norm prawnych stosowanych w procesie produkcji i technologii kosmetyków;
  • ocenić jakość produktu z wykorzystaniem metod analitycznych i fizyko-chemicznych;
  • umiejętnie dobrać skład preparatów kosmetycznych w zależności od potrzeb konsumentów;
  • wykorzystać wiedzę z zakresu farmakologii, toksykologii, receptury kosmetycznej, chemii kosmetycznej oraz technologii kosmetycznej;
  • wdrożyć i utrzymać system zarządzania jakością w firmach specjalizujących się w produkcji kosmetyków;
Absolwent może podjąć pracę w następujących podmiotach:
  • laboratoriach zajmujących się analizą kosmetyków;
  • jednostkach kontrolujących jakość produktów kosmetycznych;
  • jednostkach badawczych;
  • przedsiębiorstwach z sektora produkcji i technologii kosmetyków;
  • koncernach kosmetycznych zajmujących się produkcją i dystrybucją kosmetyków i kosmeceutyków;
  • firmach branżowych na stanowiskach konsultantów i menadżerów oraz towaroznawców i technologów
Elementy poszczególnych etapów kształcenia pozwalają na wykształcenie umiejętności i  kompetencji inżynierskich.

Program studiów: wsiiz.pl/chemia-kosmetyczna 
przejdź do spisu treści
studia licencjackie, trwające 3 lata [6 semestrów].
Studia prowadzone w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym. 
Do wyboru dwie specjalności: 
  • Dietetyka kliniczna 
  • Dietetyka stosowana
Misją kształcenia na studiach I stopnia na kierunku dietetyka jest nauczanie ukierunkowane na osiągnięcie przez absolwenta wysokiego poziomu wiedzy praktycznej oraz zdobycie umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego. Ponadto kształcenie na Wydziale Nauk o Zdrowiu pozwoli na osiągniecie przez absolwenta zakładanych efektów kształcenia w sposób umożliwiający dysponowanie właściwą wiedzą, umiejętnościami i kompetencjami społecznymi istotnymi w pracy dietetyka zatrudnionego w odpowiednich podmiotach.

Głównym celem realizacji kształcenia na kierunku dietetyka jest wykształcenie specjalistów przygotowanych do pracy w obszarach zainteresowania współczesnej dietetyki zgodnie z zapotrzebowaniem rynku pracy i wymogami pracodawców.

Absolwent dietetyki dzięki obranej specjalności:

dietetyka kliniczna
  • potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy z pacjentem przebywającym pod stałą opieką lekarza specjalisty lub pacjentem hospitalizowanym,
  • potrafi dokonać wyboru prawidłowej diety ze względu na stan kliniczny pacjenta;
  • diagnozuje zmiany w funkcjonowaniu organizmu w sytuacji zaburzenia jego homeostazji;
  • wykonuje proste czynności oceniające organizm człowieka jako układu regulacji stabilnej;
  • interpretuje dane liczbowe dotyczące podstawowych zmiennych fizjologicznych;
  • potrafi samodzielnie rozwiązać problem interakcji leków z pożywieniem, witaminami, składnikami mineralnymi, suplementami diety oraz używkami,
  • potrafi poprawnie prowadzić dokumentację kliniczną pacjenta;
  • potrafi wykorzystać wskaźniki antropometryczne, ogólnolekarskie i biochemiczne przy ocenie stanu odżywiania pacjenta;
  • potrafi organizować proces żywieniowy w warunkach klinicznych wraz z personelem administracyjno-medycznym przy równoczesnej kontroli ilościowo-jakościowej tego procesu.
dietetyka stosowana
  • potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy z klientem, który podjął samodzielną decyzję o zmianie nawyków żywieniowych;
  • potrafi dokonać wyboru prawidłowej diety ze względu na wyznaczone – indywidualne cele klienta;
  • jest przygotowany do kontroli wyników i nadzoru pomiarów organoleptycznych i laboratoryjnych dokonywanych przez dietetyków i podległych pracowników zgodnie ze standardami jakościowymi produktów gastronomicznych;
  • potrafi organizować proces produkcyjny potraw dietetycznych i współpracować z innymi działami przedsiębiorstwa w zakresie zapewnienia warunków niezbędnych dla prawidłowego prowadzenia procesu produkcji żywności dietetycznej;
  • potrafi prowadzić dokumentację żywieniową w zakładzie gastronomicznym;
  • potrafi kierować zespołem dietetyków lub zespołami przedstawicieli innych zawodów związanych z żywieniem;
  • potrafi prowadzić szeroką edukację żywieniową.

Program studiów: wsiiz.pl/dietetyka

przejdź do spisu treści
studia I stopnia

studia licencjackie, trwające 3 lata [6 semestrów].
Studia prowadzone w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym.

Ko­smeto­logia jest obec­nie jedną z naj­po­pular­niej­szych i naj­dyna­micz­niej ro­z­wijających się dzie­dzin der­ma­to­logii. To również jed­na z naj­szer­szych jej dzie­dzin. Sz­czególną uwagę ko­smeto­logia poświęca le­cze­niu i pielęgna­cji skóry, włosów i pa­znok­ci. Pod­stawowym celem na kie­run­ku jest wy­ksz­tałcenie wy­so­ko wy­kwalifi­ko­wanych ko­smeto­logów. Ko­smeto­log to specja­lista zaj­mujący się po­prawia­niem i przyw­raca­niem uro­dy. Zaj­mu­je się pro­fi­lak­tyką, która ma na celu opóźnie­nie zewnętrz­nych oznak starze­nia się oraz za­chowanie jak najdłużej spraw­ności życio­wej, a także pro­ble­ma­mi do­tyczącymi zmian skórnych, które sz­czególnie nie­ko­rzyst­nie wpływają na wygląd zewnętrz­ny.

 Absolwent kosmetologii może podejmować pracę lub prowadzić własną działalność gospodarczą obejmującą następujące pola aktywności:
  • gabinety kosmetyczne;
  • gabinety odnowy biologicznej;
  • firmy kosmetyczne (działy dystrybucji i sprzedaży kosmetyków oraz szkoleń i kontroli jakości);
  • laboratoria, w których przeprowadza się badanie skuteczności działania produktów kosmetycznych;
  • szkoły kosmetyczne;
  • redakcje profesjonalnych pism, podejmujących problematykę kosmetologii i kosmetyki.
W związku z powyższym absolwent jest przygotowywany do realizacji następujących działań oraz wykorzystywania w praktyce zawodowej poniższych kompetencji:
  • posługiwania się terminologią stosowaną w kosmetyce i kosmetologii;
  • planowania rodzajów zabiegów kosmetycznych i stosowania kosmetyków zgodnie z rozpoznaniem;
  • wykonywania zabiegów z zakresu kosmetyki pielęgnacyjnej, leczniczej i upiększającej z uwzględnieniem wskazań i przeciwwskazań;
  • prawidłowego odczytywania składu kosmetyku i ustalania jego zastosowania;
  • obsługiwania aparatów i urządzeń stosowanych w kosmetyce;
  • sporządzania i stosowania preparatów niezbędnych do wykonywania zabiegów kosmetycznych;
  • określania wpływu preparatów kosmetycznych na skórę i organizm człowieka;
  • diagnozowania stanu skóry oraz przydatków skórnych;
  • prowadzenia ścisłej współpracy z lekarzem dermatologiem w zakresie pielęgnacji skóry zmienionej chorobowo;
  • rozpoznawania i charakteryzowania rodzaju skóry;
  • udzielania pierwszej pomocy;
  • wykonywania zabiegów fizykoterapeutycznych z uwzględnieniem wskazań i przeciwwskazań;
  • posługiwania się językiem obcym (słownictwo ogólne oraz terminologia stosowana w naukach o zdrowiu) w zakresie wspomagającym wykonywanie zadań zawodowych;
  • wykorzystywania informacji o nowościach i trendach rozwojowych w kosmetyce i kosmetologii;
  • czerpania z różnych źródeł informacji oraz z doradztwa specjalistycznego;
  • wykonywania zawodu ze szczególną starannością, zgodnie z zasadami etyki zawodowej;
  • respektowania przepisów prawa dotyczących działalności gospodarczej i wykonywanych zadań zawodowych;
  • nawiązywania kontaktów społecznych w ramach prowadzonej działalności zawodowej;
  • organizowania, wyposażania i prowadzenia gabinetu kosmetycznego.
  • organizowania stanowiska pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii;
  • przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony środowiska;


studia II stopnia-magisterskie
trwające 2 lata 
Specjalizacje:
  • Technologia kosmetyków
  • Kosmetologia praktyczna
  • Kosmetologia bioestetyczna
  • Podologia
  • Trychologia kosmetologiczna
Studia prowadzone w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym.

Absolwent studiów II stopnia na kierunku kosmetologia w Wyższej Szkole Infrastruktury i Zarządzania w Warszawie zdobywa umiejętności posługiwania się wiedzą ogólną z zakresu nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz wiedzą szczegółową z zakresu kosmetologii. Jest przygotowany do planowania i wykonywania zabiegu kosmetycznego w zakresie kosmetologii pielęgnacyjnej, upiększającej z uwzględnieniem wskazań i przeciwwskazań oraz stosowania kosmetyku zgodnie z rozpoznanie. Potrafi odczytywać skład kosmetyku i ustalić jego zastosowania. Jest gotowy do pracy z lekarzem dermatologiem, a także do współpracy z firmami produkującymi preparaty kosmetyczne, kierowania zespołem kosmetologów oraz nadzorowania przebiegu stosowania kosmetyków i technik kosmetycznych. Doskonale porusza się w środowisku branży kosmetologicznej. Absolwent uzyskuje przygotowanie do zorganizowania i prowadzenia gabinetu kosmetycznego o pełnym zakresie świadczonych usług. Ponadto nabiera praktycznych umiejętności skutecznego wykorzystywania zdobytej wiedzy oraz jej doskonalenia.

Absolwent studiów II stopnia na kierunku kosmetologia w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie jest przygotowywany do realizacji następujących działań oraz wykorzystywania w praktyce zawodowej poniższych kompetencji:
  • posługiwania się terminologią stosowaną w kosmetyce i kosmetologii; 
  • planowania rodzajów zabiegów kosmetycznych i stosowania kosmetyków zgodnie z rozpoznaniem; 
  • wykonywania zabiegów z zakresu kosmetyki pielęgnacyjnej, leczniczej i upiększającej z uwzględnieniem wskazań i przeciwwskazań; 
  • prawidłowego odczytywania składu kosmetyku i ustalania jego zastosowania; 
  • obsługiwania aparatów i urządzeń stosowanych w kosmetyce; 
  • sporządzania i stosowania preparatów niezbędnych do wykonywania zabiegów kosmetycznych; 
  • określania wpływu preparatów kosmetycznych na skórę i organizm człowieka; 
  • rozpoznawania i charakteryzowania rodzaju skóry; 
  • diagnozowania stanu skóry oraz przydatków skórnych; 
  • prowadzenia ścisłej współpracy z lekarzem dermatologiem w zakresie pielęgnacji skóry zmienionej chorobowo; 
  • przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony środowiska; 
  • organizowania stanowiska pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii; 
  • udzielania pierwszej pomocy; 
  • wykonywania zabiegów fizykoterapeutycznych z uwzględnieniem wskazań i przeciwwskazań; 
  • wykorzystywania informacji o nowościach i trendach rozwojowych w kosmetyce i kosmetologii; 
  • czerpania z różnych źródeł informacji oraz z doradztwa specjalistycznego; 
  • wykonywania zawodu ze szczególną starannością, zgodnie z zasadami etyki zawodowej; 
  • respektowania przepisów prawa dotyczących działalności gospodarczej i wykonywanych zadań zawodowych; 
  • nawiązywania kontaktów społecznych w ramach prowadzonej działalności zawodowej; 
  • organizowania, wyposażania i prowadzenia gabinetu kosmetycznego.
Absolwent może podejmować pracę lub prowadzić własną działalność gospodarczą obejmującą następujące pola aktywności:
  • gabinety kosmetologiczne; kosmetologiczno-podologiczne; 
  • studia wizażu;
  • gabinety odnowy biologicznej; 
  • firmy kosmetyczne (działy dystrybucji i sprzedaży kosmetyków oraz szkoleń i kontroli jakości); 
  • laboratoria, w których przeprowadza się badanie skuteczności działania produktów kosmetycznych; 
  • firmach zajmujących się produkujących kosmetyków, a także w firmach przygotowujących receptury kosmetyczne;
  • szkoły kosmetyczne; 
  • samodzielnie gabinety trychologiczne;
  • redakcje profesjonalnych pism, podejmujących problematykę kosmetologii i kosmetyki.  
Absolwent studiów II stopnia jest przygotowany do podjęcia studiów trzeciego stopnia.

przejdź do spisu treści
  • Kosmetologia stosowana
  • Kosmetologia bioestetyczna
  • Podologia
  • Trychologia kosmetologiczna
  • Technologia produkcji kosmetyków
  • Żywienie kliniczne
  • Dietetyka i suplementacja
  • Dietetyka 
Organizacja studiów:
Czas trwania: 1 rok (2 semestry)
Forma studiów: niestacjonarna
Poziom kształcenia: studia podyplomowe
 

Oczekiwania klientów rynku usług kosmetologicznych z dnia na dzień wzrastają, co wymaga sporych zasobów kadrowych i wysoko wykwalifikowanych specjalistów, współpracujących z największymi ośrodkami SPA & Wellness. Szczególną uwagę zwraca się na kadrę posiadającą wiedzę z zakresu najnowszych technologii i rozwiązań mających na celu poprawę estetyki ciała i twarzy pacjenta. Profesjonaliści spełniający najwyższe standardy stają się źródłem gwarantowanej satysfakcji dla klienta. Dla wielu z nich zawodowym celem jest nie tylko poprawa wyglądu zewnętrznego pacjenta, ale również jego uświadomienie w kwestii zagrożeń i ryzyka jakie niosą za sobą zabiegi z zakresu kosmetologii.
Promowanie świadomych zachowań prozdrowotnych powinno pozostawać w gestii kosmetologów, których wiedza powinna być na bieżąco poszerzana i weryfikowana. Tym samym stają się oni zarówno promotorami, jak i edukatorami zdrowia.
Studium dedykowane jest absolwentom szkół wyższych żywo zainteresowanych tematyką kosmetologii.


Kosmetologia jest dziedziną zgodną z obszarem nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej. Jako nauka interdyscyplinarna musi odwoływać się do różnych obszarów wiedzy medycznej, a szczególnie do właściwej sobie problematyki przywracania i poprawiania urody z uwzględnieniem specyfiki funkcjonowania organizmu człowieka. Konieczność znajomości anatomii i fizjologii człowieka jest bezdyskusyjna, a sprawne poruszanie się w zagadnieniach dermatologii, endokrynologii, onkologii skóry wydaje się niezbędne do planowania i przeprowadzenia zaawansowanego zabiegu kosmetologicznego z użyciem odpowiedniej aparatury. Studia dedykowane są dla absolwentów szkół wyższych zainteresowanych tematyką kosmetologii, medycyny estetycznej lub też pracujących w branży beauty.


Rozumiana jako całokształt działań medycznych i paramedycznych dotyczących kończyn dolnych, jest dziedziną, która w Polsce coraz prężniej się rozwija. Dzięki staraniom Polskiego Towarzystwa Podologicznego zawód podologa wreszcie został wpisany na listę wykonywanych zawodów. Gabinet podologiczny z kolei to jedno z niewielu miejsc, w którym można uzyskać profesjonalną pomoc z wszelkimi dolegliwościami stóp t.j. odciskami, modzelami, brodawkami, a także wrastającymi paznokciami czy rozpadlinami na piętach.
Celem kształcenia na studiach podyplomowych jest zwiększenie świadomości społecznej na temat zawodu zajmującego się fachową profilaktyką, pomocą oraz poradnictwem w zakresie kończyn dolnych.
Zajęcia prowadzone przez kadrę instruktorów, których kwalifikacje poparte są wieloletnim doświadczeniem zawodowym, skierowane są do wszystkich osób chcących rozszerzyć swoją wiedzę i umiejętności w zakresie podstawowych zabiegów podologicznych. Studium dedykowane jest absolwentom szkół wyższych zainteresowanych tematyką podologii, kosmetologii lub też zatrudnionych w branży beauty.


Studia podyplomowe, przeznaczone są dla osób posiadających wykształcenie wyższe, zatrudnionych lub mających zamiar podjąć pracę w branży kosmetologicznej. Studium polecane jest przede wszystkim kosmetologom, pielęgniarkom, a także absolwentom studiów I i II stopnia wszystkich pozostałych kierunków, którzy posiadają dodatkowo tytuł technika usług kosmetycznych.
Głównym celem kształcenia na kierunku Trychologia kosmetologiczna jest przekazanie słuchaczom wiedzy o możliwościach, korzyściach i potencjale jakie tkwią w niekiedy mało jeszcze znanej branży trychologicznej. Słuchacze mają możliwość poznania uwarunkowań efektywnego działania mniej lub bardziej złożonych zabiegów trychologicznych. Ponadto studium stanowi doskonałe przygotowanie do samodzielnej praktyki trychologicznej. Bloki zajęciowe opracowane przez najwyższej klasy specjalistów stanowią wprowadzenie do tematyki zaburzeń dotyczących skóry głowy i włosów. Udział w zajęciach ma zaowocować praktycznym przygotowaniem do podejmowania inicjatywy leczniczej i/ lub pielęgnacyjnej, której procedura spełniałaby europejskie standardy. Uczestnicy zapoznają się z elementami podstawowych kuracji trychologicznych najczęściej spotykanych w samodzielnych gabinetach trychologicznych.


Dynamiczny rozwój przemysłu kosmetycznego ma wpływ na wzrost zainteresowania i atrakcyjności tego sektora gospodarki. Wykwalifikowani specjaliści, posiadający ugruntowaną wiedzę z zakresu technologii produkcji kosmetyków, są współcześnie szczególnie pożądanymi pracownikami. Wymagający i świadomy konsument warunkuje konieczność podnoszenia standardów wytwarzania oferowanych produktów kosmetycznych. Tym samym osoby podejmujące zatrudnienie w działach produkcji i technologii kosmetyku stanowią grupę wąsko wykwalifikowanych pracowników tego sektora. Technolog produkcji kosmetyków powinien cechować się umiejętnością właściwego doboru nakładu pracy ludzkiej, dostępnych surowców i urządzeń oraz właściwej technologii. Doprowadzając tym samym do wytworzenia pożądanego produktu, jakim w tym przypadku jest kosmetyk. 


Prawidłowe żywienie osób chorych stanowi nieodzowną część procesu ich leczenia. Szacuje się, że specjalistycznego żywienia klinicznego potrzebuje od 30 do nawet 70 procent hospitalizowanych. Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga kompleksowej wiedzy na temat fizjologii, biochemii, patofizjologii oraz farmakologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego różnych jednostek chorobowych.
Niejednokrotnie zastosowanie odpowiedniej diety okazuje się być kluczowym elementem w dietoterapii chorób. W dobie nieograniczonego dostępu do żywności problem nadwagi i otyłości dotyka coraz większa liczbę osób, ważnym staje się uświadamianie społeczeństwu istoty tego problemu.


Aktywność fizyczna to jeden z najistotniejszych elementów zdrowego stylu życia, a jej brak lub niedostateczna ilość może prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych. Dzięki przestrzeganiu zasad zdrowego żywienia można nie tylko poprawić ogólne samopoczucie, lecz także uniknąć spadku efektywności w pracy czy zdolności skupienia się.
Głównym celem kształcenia na kierunku Dietetyka i suplementacja jest przekazanie słuchaczom wiedzy praktycznej z dziedziny dietetyki sportowej. Słuchacze mają możliwość poznania uwarunkowań efektywnego planowania technik żywienia adresowanych dla sportowców. Ponadto studium stanowi doskonałe przygotowanie do samodzielnej praktyki jako dietetyk. Bloki zajęciowe opracowane przez najwyższej klasy specjalistów stanowią wprowadzenie do tematyki związanej z zapotrzebowaniem organizmu podczas wysiłku fizycznego. Udział w zajęciach ma zaowocować praktycznym przygotowaniem do samodzielnego planowania diety dla sportowców.


Dietetyka to dziedzina, która cieszy się nieustannie rosnącą popularnością. Coraz więcej Polaków interesuje się zdrowym i racjonalnym sposobem odżywiania się. Dzięki przestrzeganiu zasad zdrowego żywienia można nie tylko poprawić ogólne samopoczucie, lecz także uniknąć rozwoju wielu chorób, takich jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia i wiele innych.
Studia podyplomowe - podstawy dietetyki to nasza propozycja dla tych, którzy chcą nabyć podstawową wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania!
Głównym celem kształcenia na kierunku Podstawy dietetyki  jest przekazanie słuchaczom podstawowej wiedzy z zakresu planowania racjonalnego odżywiania, analizy i oceny żywienia, a także towaroznawstwa. Ponadto studium stanowi doskonałe przygotowanie do samodzielnej praktyki jako dietetyk. Zawód ten wymaga wiedzy interdyscyplinarnej umożliwiającej kompleksowe podejść do pacjenta. Kierunek Podstawy dietetyki , jest ściśle związany z kierunkiem zdrowie publiczne, łączy je nie tylko program nauczania, ale również sylwetka absolwenta przygotowanego zarówno do prowadzenia  działań profilaktycznych, jak i leczenia chorób. Szereg zaburzeń, z którymi borykają się pacjenci, wiąże się głównie ze stosowaniem nieodpowiedniej diety. Często zmiana podstawowych nawyków żywienia, skutecznie niweluje oznaki choroby. Studium stanowi doskonałe przygotowanie, dla wszystkich, którzy chcą dowiedzieć się jak eliminować złe nawyki żywieniowe, będące przyczyną wielu schorzeń, poznać jak tworzyć zbilansowaną dietę, jakich produktów używać, a których unikać, biorąc pod uwagę jakość produktów żywnościowych  i ich wartości odżywcze. Studium polecane jest przede wszystkim absolwentom: dietetyki, kierunków medycznych , nauk o zdrowiu, jak również wszystkim absolwentom studiów wyższych (licencjackich, inżynierskich i magisterskich).

Kierunki wykładane na uczelni

chemia kosmetyczna Inżynier Stacjonarny Niestacjonarny
dietetyka Licencjat Stacjonarny Niestacjonarny
kosmetologia Licencjat Stacjonarny Niestacjonarny   |   II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny

Główny adres uczelni


Jak do nas trafić

Polecane Uczelnie