Jesień to sezon dyni
22 listopada br. (piątek), w godz. 10.00 – 12.00 Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie zaprasza serdecznie studentów, wykładowców, kandydatów na studia na warsztaty kulinarno - edukacyjne pt.: "Dynia w roli głównej".
W czasie spotkania poznamy historię i pochodzenie dyni oraz jej właściwości zdrowotne.
O dyniach opowie nam Ludvico, student na kierunku Dietetyka w WSIiZ, który studiuje u nas w ramach programu Erasmus +.Odkryjemy bogactwo odmian dyń i przygotujemy z nich smaczne potrawy.
Wspólnie przygotujemy sałatkę z pieczonej dyni, zupę krem z dyni, muffiny dyniowe.
Które danie okaże się najsmaczniejsze podczas wspólnej degustacji? Będziemy oceniać nie tylko walory smakowe, ale również kreatywność podania przygotowanych potraw. Przekonajcie się o tym sami już 22 listopada br.
Zgłoszenia na warsztaty prosimy przesyłać do 20 listopada br. na marketing@wsiiz.pl, w tytule maila prosimy napisać: „warsztaty dyniowe”, w treści maila: imię i nazwisko
Więcej informacji w wydarzeniu:
https://www.facebook.com/events/781592285619696/
– rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych obejmujący około 20 gatunków. W stanie dzikim występują w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki.
Dynie często są spożywane jako warzywa. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Niektóre gatunki są uprawiane dla ozdobnych owoców.
Powiązane artykuły
Zapraszam do udziału w Ogólnopolskim konkursie biologiczno-chemicznym dla uczniów szkół średnich CZUJĘ CHEMIĘ
Organizatorem konkursu jest Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie.
czytaj dalejZacznij studia już w marcu!
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie zapewnia rzetelne przygotowanie zawodowe oraz możliwość zdobycia szerokiej interdyscyplinarnej wiedzy w zakresie współczesnej kosmetologii, chemii ogólnej, chemii kosmetycznej, chemii żywności, dietetyki, inżynierii ochrony zdrowia i promocji.
czytaj dalejNowość w ofercie Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
Dietetyka studia II stopnia!
czytaj dalej